Ronnie Peterson

Ronnie Peterson

Ronnie Peterson är den hittills mest framgångsrika svenska Formel 1-föraren genom tiderna. Han föddes 1944 i Örebro, och skulle bara bli 34 år gammal på grund av en tragedi som skakade inte bara Sverige, utan Formel 1-världen.

Peterson föddes in i en familj som egentligen inte hade någon koppling till bilar eller racing. Däremot närde Peterson sedan tidigt ett intresse för det, och arbetade som bilmekaniker och maskinmontör fram till 1968. Vid det laget hade han debuterat som racerförare (vilket han gjorde när han var 18 år gammal) i Formel K-klassen, det vill säga gokart. När han sedermera steg i graderna och började tävla i Formel 3 var det i en bil som hans egen pappa och vännen Sven ”Bergvägg” Andersson hade byggt. Under sin sista säsong i Formel 3 vann Peterson 15 av de 22 tävlingarna han körde, däribland SM, och säsongen därefter, år 1970, kunde han således debutera i Formel 1 där han körde för Antique Automobiles/Colin Crabbe Racing.

Därefter steg Peterson snabbt i graderna till att bli en av de bästa förarna. Sammanlagt körde Peterson 123 Grand Prix. Han vann tio av dessa, men kom i mål som tvåa otaliga gånger. Peterson hade skrivit kontrakt för att börja köra för McLaren säsongen därefter, och hans karriär tycktes därför bara ha börjat. Det var då som den tragiska olyckan inträffade. I början av Italiens Grand Prix 1978 var Ronnie Peterson inblandad i en kollision som medförde allvarliga skador. Han fördes till sjukhus, men avled dagen därefter på grund av en fettemboli som uppstod i samband med en operation som skulle åtgärda benfrakturer från olyckan. Tyvärr var Ronnie Peterson bara en av tolv Formel 1-förare som dog i olyckor under 1970-talet, ett årtionde då farten prioriterades framför förarnas säkerhet när man konstruerade bilarna. För Formel 1-förare som Ronnie Peterson kan Formel 1-bilen sägas vara deras tjänstebil, och även om man som fan av sporten kanske känner sig avundsjuk på detta initialt, inser man därför nog snart att det är att föredra att ha en säkrare, mer miljövänlig och mer praktisk bil i sin tjänst till vardags. Om du vill se exempel på tjänstebilar som uppfyller dessa krav ska du gå in på Mitsubishimotors.se. Formel 1 upplevs sannolikt bäst från läktarna eller tv-soffan, om man inte är beredd att sätta livet till så som Ronnie Peterson.

backyard