Legendaren Ayrton Senna

Legendaren Ayrton Senna

Ayrton Senna var en av världens mest legendariska racerförare. Han föddes i São Paulo den 21 mars 1960 och dog den 1 maj 1994 i Imola, Italien. Senna kom tidigt i kontakt med motorsport då han fick en gokart i födelsedagspresent som liten pojke. Motorintresset höll i sig och vid 13 års ålder började han tävla i karting. Det sägs även att han faktiskt tävlade i Sverige vid ett tillfälle. 1977 blev han mästare i det Sydamerikanska mästerskapet i karting och fortsatte med sporten fram till 1981. Då flyttade han till Storbritannien för att börja köra i Formel Ford som är klassen över karting. Samma år kammade han hem mästerskapstiteln och året efter vann han återigen brittiska mästerskapet samt Europamästerskapet.

Framgångarna fortsätter

Racerbilar på bana

1983 började han köra Formel 3. Han vann både det första Macao GP och även Storbritanniens F-3 mästerskap. Under den här tiden var även ett antal F-1 stall ute och scoutade efter nya talanger och Senna testkörde för bland annat Williams,McLaren och Toleman. Det var även under den här perioden som pengarna började rulla in och Senna tjänade bra pengar. Att låna pengar är något som blivit enklare både för privatpersoner och racerförare, något som är viktigt för alla. Testkörningarna slutade med att Senna skrev på för Toleman och gjorde sin debut i Formel 1 1984.

Karriären i Formel 1 och det tragiska slutet

Hos Toleman stannade Senna ett år för att senare skriva på för Lotus. Där stannade han till 1987 då han skrev på för McLaren och sedermera Williams som blev hans sista stall. Nu är det 24 år sedan han förolyckades under det katastrofala loppet på Imola i Italien. I den berömda Tamburello-kurvan tappade Sennas bil greppet och han kraschade rakt in i en mur i 200 kilometer i timmen. Ayrton Senna hade nyss hunnit fylla 34 år och olyckan blev slutet på en av racervärldens mest framgångsrika karriärer.

backyard