Att lära sig köra bil inför racing

Att lära sig köra bil inför racing

Racingsport bygger på bilkörning, och för att kunna genomföra bra racinglopp är det en fördel att ha god erfarenhet av att köra bil. Vissa former av racingaktiviteter, till exempel folkrace, kräver inte körkort, eftersom körningen sker på inhägnat område i relativt låga hastigheter. Andra aktiviteter, till exempel att testa på att köra Formel 1, kräver körkort, eftersom Formel 1-bilar framförs i höga hastigheter och förknippas med vissa säkerhetsrisker. Det bästa sättet att lära sig bilkörning och teori tillräckligt bra för att kunna ta ett körkort är att studera på körskola Uppsala eller någon annan av landets många certifierade körskolor.

Här på sidan finns information om hur man kan börja med eller testa på olika spännande sorters racing. Här nedan ska berättas mer om körkort och körkortsutbildningar.

Nyttan med ett körkort

Samhället förutsätter på många sätt bilåkande som transportmedel. Många använder bilen dagligen för att ta sig till olika platser, och även många anställningar kräver körkort. Även om många menar att vi bör minska vårt bilåkande för klimatets skull och åka mer kollektivt är det fortfarande till god nytta att ha ett körkort.

Även i racingsporter där man nödvändigtvis inte behöver ett körkort är det ändå en god idé att ha goda kunskaper i bilkörning. Man är van vid att sitta på förarplatsen och känner sig bekväm med det. När man inte behöver lägga fokus på växlingar och dragläge kan man istället fokusera på att själva tävlandet och att köra så snabbt som möjligt.

I princip alla körutbildningar syftar mot att man som elev ska kunna ta ett körkort, vilket innebär att nästan enda sättet att som privatperson lära sig köra bil är att gå en körkortsutbildning på en körskola. Med ett körkort har man en garanti på att man har en vana av att framföra bilar, och man vara säker på att man har goda förutsättningar för att lyckas med racingen.

Vad består en körkortsutbildning av?

Den viktigaste beståndsdelen i en körkortsutbildning är självklart praktiska lektioner. Under de lektionerna får man öva på att köra bil tillsammans med en utbildad lärare. Läraren hjälper en och ger viktiga tips man kan ha nytta av både i sitt egna övningskörande och när man ska prova på racing. I momentet som heter risktvåan får man öva körning på en halkbana, något som är både nyttigt och spännande.

Ett annat moment är den teoretiska utbildningen. I den lär man sig vad man ska tänka på för att kunna framföra bilen med god säkerhet och hur man tar sig fram i trafiken. Ett delmoment är riskettan, en speciell utbildning där man lär sig om riskerna med att köra bil påverkad av sömnbrist, alkohol eller droger. Dessa kunskaper bör man självklart bära med sig i all bilkörning, även i racing, för att minska de säkerhetsrisker som finns.

backyard