Racingen i Sverige

Racingen i Sverige

Efter det att Ronnie Petersson dog i ett F1-lopp på 70-talet och rallytävlingarna började domineras av fransmän och finländare och slog ut de svenska mästarna, har bilsporten legat på sparlåga i Sverige och det har inte varit lika populärt bland folk som andra sporter. Men nu verkar det som om svenska bilsporten börjar ta ny fart igen. Inom Formel 1 har svenskarna nu Marcus Ericsson att se upp till även om han ännu inte kommit upp till den nivån som Michael Schumacher, Sebastien Vettel och även Ronnie Petersson låg i.

I dragracing kan Sverige vara mycket stolt över Jonnie Lindberg som vunnit den amerikanska mästartiteln flera år i rad och är en riktig hjälte, både på hemmaplan och i USA.

Gustav Malja tävlar i GP2 som är klassen under F1. Felix Rosenqvist har nyss debutkört i det amerikanska Indy Lights-serien. Således finns flera svenska stjärnskott att titta efter i formelbilklasserna och racingsporterna.

Dock har Sverige inte haft de förutsättningarna och de ekonomiska resurserna för att tävla i de dyra bilsporterna, vilket kan vara tufft, då man behöver en sponsor i de flesta fall.

backyard