Publik på racingtävlingar

Publik på racingtävlingar

Racingtävlingar är en spännande sport, både för de tävlande och för publiken. Att se bilarna susa fram och manövrera bilarna rätt i kurvorna, det kittlar både de körande och de som tittar på. Det kan gälla allt från Formel 1-tävlingar till streetrace. Många vill gå på ordnade och säkrade tävlingsarenor, medan andra föredrar streetrace på kortare och ej ordnade banor. Som publik är detta viktigt att vara medveten om. Går man på ordnade tävlingar, så är det avspärrat så publiken skall vara säker. Och bilarna har bågar och andra säkerhetsutrustningar som säkrar förare och kartläsare. Streetrace körs ofta med vanliga vardagsbilar utan säkerhetsanordningar och publiken är inte säkrade via avspärrningar utan står ofta mitt i allt. Vilket är det som kittlar upplevelsen hos många.

Publik på egen risk

De som gillar att titta på street race ska vara medveten om den risk de utsätter sig för när de tittar på bilarna i så höga hastigheter. Och att många av de som anordnas är olagliga, så risken är att de får avbrytas mitt under tävlingarna för att polisen kommer. Det finns dock lagligt street race, vilket är säkrare ur flera aspekter. De är inte så vanliga, men då har polisen varit med och utformat hur och var bilarna får köras, och förarna har fått godkänt att köra. Och anvisat var publiken ska stå. Dessa tävlingar kan ibland ha tusentals åskådare och vara en riktig folkfest. Under dessa tävlingar är publiken betydligt säkrare. Man kan dessutom kolla klart på tävlingarna och slipper den extra oron för att polisen ska avbryta dem. Det anordnas många tävlingar runt om i landet hela tiden, så är du intresserad av att åka och kolla på en, så hittar du oftast information om dem på nätet.

Säkerheten vid racetävlingar

Vid street race kör man med olika fordon. Vissa kör med helt vanliga bilar, andra kör med motorcyklar och vissa kör med epa-traktorer. I vanliga bilar finns inga säkerhetsanordningar, som det gör i tävlingsbilar, som skyddar föraren. Bilar som har säkerhetsutrustning är betydligt bättre. Om bilen till exempel har störtbågar och bältesstol så är föraren mycket säkrare om något skulle hända, om han kör och krockar eller välter. Det är verkligen en väl investerad bilutrustning om man gillar att köra streetrace. Gällande publiken vid street race, så gör de bäst i att stå en bra bit ifrån banan där bilarna kör. De bör också ha i åtanke att detta är oftast inga proffsförare utan några privatpersoner, oftast killar, som gillar att köra fort. Står man för nära banan eller i den riktning de kör, så riskerar man att bli påkörd och bli allvarligt skadad. Det bästa och mest avslappnade sättet är att stå eller sitta på behörigt avstånd, men såklart så man ändå kan se och njuta av tävlingarna.

backyard