Folkracet uppkom i Finland och spred sig snabbt till Sverige under 80-talet. Därmed räknas den som en relativt ny sportgren. Till skillnad från de dyra varianterna som F1, NASCAR eller bilspeedway, är folkracet en billig sportgren, vilket också var meningen. Bilarna är enkla att modifiera och tillgängligheten för loppen är enkel, då vem som helst som har lite körvana kan delta.
Vanliga människor skulle få en chans att syssla med bilsport utan att bli ruinerade. I Sverige har det blivit en populär sport och varje år körs över 600 tävlingar i landet. Vimmerbyracet och Folkracefestivalen är två exempel.
Bilarna
I folkrace körs vanliga, gamla, täckta bilar på grusbana och maxhastigheten är 80 km/h. Bilarna har skyddsbur och kan vara en vanlig ombyggd Volvo med rallystol i förarhytten.
Trots den relativt låga hastigheten krävs skyddsutrustning som flamsäker dräkt, hjälm, handskar och stövlar. Man kan börjar tävla från 15 års ålder och få en licens utfärdad av Svenska Bilsportförbundet som ansvarar för all bilsport i Sverige. Det som är både skojigt och intressant är att efter avslutat lopp får vem som helst köpa bilarna för 6500 kronor, inom 20 minuter. Därför kan man göra riktiga fynd om man är en bilentusiast.