NASCAR – en konkurrent till F1

NASCAR – en konkurrent till F1

När andra världskriget tog slut, började man trimma standardbilar som kom att kallas “Stock Cars” på engelska. Detta blev omåttligt populärt i Amerika och fler och fler banor byggdes. Till en början fanns inga regler vare sig för bilarna eller banorna.

NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) föddes i Daytona, där grundaren höll ett möte som ingen egentligen tog på allvar. men faktum är att det tog endast två månader så var den första tävlingen igång. Idag hålls den årligen i Daytona Beach i Florida.

Snart byggdes även en speedwaybana i Daytona med kuperade banor och även den kom att bli framgångsrik. Numera är NASCAR en miljardindustri som har mängder med sponsorer och följer tätt i Formel 1:s fotspår i popularitet.

Krascherna

Ett av de vanliga fenomenen som dessutom lockar till sig massor med besökare är de spektakulära krascherna i NASCAR. Tillsammans med Formel 1 är det också vanligast med dödskrascher i dessa race men det hindrar inte varken förare eller publik från att fortsätta beundra sporten. Säkerheten utvecklas naturligtvis hela tiden men samtidigt är det svårt att förhindra olyckor ändå.

Ofta beror krascherna på att fordon kör in i muren, i varandra eller fattar eld.

backyard