Vad kostar racing?

Vad kostar racing?

Racing och bilsport är troligen några av de dyraste sporterna man kan hålla på med. Oavsett vilken racinggren man vill vara aktiv inom krävs det att man har en bil som fungerar i den aktuella grenen. Men det är inte allt som krävs. I den här artikeln tar vi upp lite mer information om vad det egentligen kostar att träna och tävla i racing.

Rätt utrustning

När man ska tävla och träna racing krävs det ofta att man har en hel del utrustning. Man måste allt som oftast ha overall, speciella skor och en godkänd hjälm. Om man inte har möjlighet att köpa utrustningen begagnad går den ofta på ett par tusen kronor även om man väljer de billigare märkena och prisklasserna. Ju mer avancerade klasser man tävlar i, desto högre krav ställs det generellt sett på utrustningen. Den utrustning som behövs har med säkerhet att göra och ofta kan det vara bättre att satsa lite mer pengar på dessa saker. Då får man en bra hållbarhet och kanske också lite bättre förutsättningar att klara sig om det händer en olycka under tävlingen eller träningen.

Vad kostar bilen?

Beroende på vilken gren man ska utöva kan bilen kosta större eller mindre summor. Om man inte har tävlat eller tränat innan kan det vara en bra idé att ta hjälp att värdera bilen man planerar att köpa. Ibland kan det nämligen vara så att en säljare tar ut ett överpris i hopp om att en oerfaren förare ska luras att köpa bilen. Om man ska köpa en bil för folkrace kostar de ofta inte mer än 5000 kronor om man köper dem direkt på tävlingsplatsen, medan en bil för Formel 1 kan kosta mer än 100 000 kronor.

Utbildningar och andra kostnader

Om man vill tävla och träna i olika racinggrenar kan man också behöva utbildningar av olika slag. Det kan till exempel handla om körutbildningar eller säkerhetsutbildningar som krävs för att få befinna sig på banan. Dessa behöver ofta förnyas varje eller vartannat år och de kostar ett par hundralappar. Det kan också finnas andra kostnader man måste tänka på. Det kan handla om tillstånd, reparationer och andra löpande kostnader.

Att finansiera sin träning och tävlande

Man kan snabbt slås av att racing kostar en hel del. Man kan snabbt komma upp i kostnader för flera tusen kronor under ett par månader. Men hur ska man finansiera det? Många väljer att arbeta ihop pengarna och klara sig med det beloppet. När man blir duktigare finns det ofta chans att vinna prispengar i olika tävlingar och dessutom kan man bli kontaktad av sponsorer. De kan erbjuda bildelar, pengar och annat mot att sponsorns reklam syns på den aktuella bilen under en viss period.

backyard