Dragracing är en minst sagt fartfylld motorsport, då hela sporten går ut på att man ska köra så fort som möjligt. Detta kan visserligen sägas om i princip alla motorsporter, men det som skiljer dragracing från de flesta andra motorsportgrenarna är att man kör på en raksträcka. Det innebär att man inte behöver lägga något fokus alls på körteknik som att ta kurvorna rätt, och det betyder också att man aldrig bromsar: det gäller bara att komma upp i så hög fart som möjligt och vara först över mållinjen.
I en dragracingtävling kör två bilar bredvid varandra på en bana som är 1/4 eller 1/8 engelsk mil lång, det vill säga drygt 400 meter eller drygt 200 meter. Det har också blivit vanligare med en sträcka som är 1 000 fot lång, det vill säga drygt 300 meter. Denna sträcka används framförallt för de allra snabbaste klasserna, eftersom topphastigheterna för dessa bilar skulle bli farligt höga på en längre sträcka. Det finns banor i USA där man kör fyra bilar i bredd, men det vanligaste är fortfarande två bilar per race.
USA är för övrigt det land där dragracingen har sina rötter. Race där bilar tävlar om att köra snabbast har förekommit i princip lika länge som bilar har funnits, men sporten dragracing kan sägas ha uppkommit först år 1951, då National Hot Rod Association bildades i USA. Syftet var att den illegala dragracingen på vanliga gator skulle upphöra.
En laglig dragracingtävling arrangeras istället på en vägbana som är avskild från vanlig trafik, till exempel en gammal landningsbana för flygplan, eller banor som har specialkonstruerats särskilt för dragracing. Tävlingarna går till så att bilarna tävlar två och två, där vinnaren går vidare och förloraren slås ut. På detta sätt möts bilarna i en slags stege, tills bara två bilar är kvar. Vinnaren av det sista racet vinner tävlingen.
Trots att dragracing har reglerats via en officiell organisation och numera tävlas på laglig väg, är det dock fortfarande en farlig sport, och olyckor förekommer. Ett exempel på det var EM i dragracing 2015, som arrangerades i Tierp. Vid slutet av ett race fick en av bilarna, som var uppe i en hastighet på 270 km/h, ett kast på bilen som resulterade i att bilen började volta. Vittnen beskrev hur bildelar flög i luften under kraschen, och föraren fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter. Han drabbades lyckligtvis inte av några livshotande skador, men andra förare vid andra tillfällen har inte haft lika mycket tur.
Om du skulle vilja uppleva dragracing i sportens hemland, USA, ska du gå in på Avionero. Där kan du nämligen söka efter de flygningar som passar dig bäst, oavsett om du föredrar snabba flygningar eller billiga flygningar. Det kan vara en bra idé att försöka spara så mycket pengar som möjligt på flygningen dit, eftersom du också måste investera en slant i att köpa biljetter till en dragracingtävling.