Formel 1 – den dyraste bilsporten

Formel 1 – den dyraste bilsporten

F1 som den kortfattat heter anses vara världens dyraste sport och omsätter miljarder och åter miljarder kronor varje år. Detta beror på bilarnas-och motorernas uppbyggnad, kraschtester, fraktkostnader, marknadsföring, bränsleförbrukning m.m. Varje stalls budget har estimerats uppgå till ca 250 miljoner euro och sponsorerna är många eftersom resultaten av reklamen blir effektiv. Många företag som exempelvis Red Bull, har t.o.m. ett eget stall.

Samtidigt finns det få sporter som är så extrema som Formel 1 och det satsas mycket på säkerheten då många förare kört ihjäl sig under årens lopp.

Nuförtiden ska en F1-hjälm tåla 800 graders värme vid eventuell eldsvåda samtidigt som inuti hjälmen inte får överstiga 70 graders-strecket, bromsarna ska vara omöjliga att förstöra, vilket kostar uppemot 100 000 kronor att tillverka per uppsättning. Motorerna som byggs i skrivande stund är de starkaste som finns.

Ja, ju mer iögonfallande siffror, desto mer kan det förknippas med F1.

Uppkomsten av F1

Racingen med formelbilar började i Europa efter andra världskriget, då många andra varianter av bilsport också tog fart, i och med bilarnas utveckling. En säsong i F1 består av 19 deltävlingar, s.k. Grand Prix och dess körs numera över hela världen i länder som har ett stort intresse för sporten.

Loppen körs på asfaltbanor som antingen är inhägnade utanför staden, men det finns även formel-lopp som körs på stadsgator. Loppen körs alltid en söndag och under helgen körs träningsloppen från fredag till lördag.

Stallen

För de som inte är ordentligt insatta i vad Formel 1 är för någonting, kommer en tydligare förklaring. Formel 1 har olika stall som med en enklare benämning är deltagande lag. Ofta tillhör stallen en tillverkare som t.ex. Ferrari eller Renault eller en konstruktör. Dock har populariteten gjort att vilka storföretag som helst med ekonomiska resurser, kunde bidra med ett stall, så nu finns även Red Bull som stalldeltagare. Stallen får ha max 4 förare.

Relativt tråkiga lopp

Trots den enorma popularitet som F1 påvisar, anses loppen egentligen som relativt tråkiga i jämförelse med många andra racingsporter där det händer mer på både banan och i publiken. Detta p.g.a. flera regler angående omkörning osv som FIA har satt upp.

Men den uppståndelse och den marknadsföringen som innefattar en Formel 1-säsong är så pass stor, att den attraherar en stor massa ändå. Omgivningen, pengarna, berömdheter både i publik och bland förarna gör det till den största bilsporten i världen.